Блек Ангъс – Повелителят на стадото

Блек Ангъс, известна още като Абърдийн Ангъс, е световноизвестна порода едър безрогов добитък с уникални вкусови качества на месото- максимално крехко, невероятно изчистено и съвършено вкусно. Доминиращото му присъствие в едни от най-изисканите ястия в световен мащаб се наложи като феноменален кулинарен тренд, който продължава да се развива и обогатява.

Произход и характерни особености

Породата е специално селектирана със силно изразени корени от територията на Североизточна Шотландия. Първоначалните данни за съществуването й като автентичен и ясно обособен говежди вид датират от началото на 16-ти век.

За нейн покровител и баща се счита Уилям Маккомби, останал в историята с прозвището „Кралят на животновъдите“. През 1824г. започва да отсява своите Ангъс говеда с цел създаване на максимално здрави поколения и участва в оформянето на първата научна литература по тази тематика- отглеждане и поддържане на породата.

Благодарение на тежките климатични условия в Шотландия, породата е невероятно издръжлива и притежава изключителен толеранс към стряскащи температурни условия- вирее прекрасно при градусови стойности от -40/+40. Средната тежест на кравите гравитира около 550кг., а мъжките екземпляри са в състояние да достигнат 1 тон. През 1981г. е извършенпървият официален импорт на породата в Република България. Блек Ангъс е широко разпространена и особено популяризирана в Япония, Австралия, САЩ, Великобритания и Аржентина.

 

“Hamburguesa Nostra” притежава гурме бургер меню с Блек Ангъс в своя изискан асортимент от внимателно подбрани породи и най-високо качество на месото без примеси и ненужни съставки.